20.5.2010

Sateenkaariteologiaa

Jeesus on valkeus eli valo. Jos ajatellaan valkoista valoa, sehän sisältää kaikki sateenkaaren värit.

Jos ajatellaan eri seurakuntia, mikään niistä ei ymmärrä koko totuutta Jumalasta. Vähän niin kuin ne kolme sokeaa miestä, jotka törmäsivät elefanttiin. Yksi tutki kärsää, toinen vatsaa ja kolmas takajalkaa. Kun he sitten vertailivat kokemuksiaan, eivät ne osuneet juurikaan yksiin ja jokaisen kuvaus elefantista oli vallan erilainen.

Samoin meidän ja eri seurakuntien ymmärrys Jumalasta on osittain erilainen. Jokainen seurakunta korostaa niitä asioita, joista on saanut ilmestyksen. Katolisessa kirkossa ymmärretään pysyvyyttä ja ikuisuutta. Luterilaiset korostavat armoa ja sanaa. Helluntailaisille on tärkeää Pyhän Hengen kaste. Jne, jne.

Yksi siivu ilmestystä Jumalasta on kuin yksi siivu valkean valon spektriä. Vasta kun kaikki spektrin viipaleet eli värit tuodaan yhteen, näemme Jumalasta mahdollisimman oikean kuvan eli pääsemme lähimmäksi valkoista valoa.

Siksi tarvitaan eri seurakuntia ja erilaisia kristittyjä. Mutta seurakunnat ja kristityt yhdessä vasta muodostavat Kristuksen ruumiin. Ei mikään seurakunta yksin. Eläköön yhteiskristillisyys!

Jos siis valon värit tuodaan yhteen, niistä tulee valkoista valoa. Mutta mitä tapahtuu, kun sekoitetaan kaikki värit yhteen paperilla? Mustaa!! Tai epämääräistä ruskeaa. Sen siitä saa, kun yrittää tuoda seurakunnat (ja muut uskontokunnat) yhteen omin voimin - lihassa. Siitä tulee vain 'ekumeeninen musta'!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.